Cariera, încotro?

Relațiile de muncă se adaptează la mersul din ce în ce mai accelerat (către…?) al societății consumeriste actuale.

Cuvintele de ordine nu mai sunt: stabilitate, fidelitate, vechime neîntreruptă la aceeași companie, ci dimpotrivă: flexibilitate, fluctuație, perioadă determinată, relocare, reorientare profesională.

Statisticile actuale determină că pe parcursul unei vieți profesionale active un om are în medie 2,5 joburi diferite. Ce determină aceste multiple schimbări?

Adaptarea sau dimpotrivă, inadaptarea, la o piață a muncii extrem de concurențială și exigentă?
Plictiseala și plafonarea datorată rutinei?
Necesitatea dezvoltării permanente, goana după noutate și schimbare?
Dezradăcinarea, lipsa unui atașament afectiv față de valorile unei companii sau față de un colectiv de apartenență?
Sau mercantilismul stimulat de condițiile economice precare generalizate?

Oricare ar fi explicația sau motivația din spatele acestei schimbări, lipsa unei educații sau a unei orientări profesionale corecte, adaptate atât la condițiile socio economice actuale versatile cât și la personalitatea, aspirațiile, educația, abilitățile și aptitudinile candidatului la un job, în special la juniori, dă naștere la situații generatoare de insatisfacții, instabilitate, regres, absenteism, șomaj, depresie.

Implicațiile negative asupra sănătății, atât fizice cât mai ales psihice, ale insatisfacției și stresului negativ în activitatea profesională sau lipsa totală a acesteia (somaj cronic), materializate prin apariția și accentuarea agresivității, a iritabilității, deteriorarea relațiilor familiale și interpersonale în general, dezvoltarea unor dependențe dificil de contracarat care oferă satisfacții surogat pe termen scurt (alcool, droguri, gaming, gambling), depresii, afecțiuni somatice, în mod ciclic vicios, reduc șansele de îmbunătățire a situației.

Pentru obținerea unui echilibru satisfăcător între muncă și compensații, este necesară armonizarea acestora, odată cu asumarea responsabilității și adoptarea unei atitudini pozitive, dar realiste.

Prin (auto)cunoașterea propriilor aptitudini, a punctelor tari și punctelor slabe, și stimularea motivației de autodepășire, de dezvoltare personală, de integrare și găsire a unui loc potrivit în angrenajul social, se dovedește că “Omul potrivit la locul potrivit” este cu siguranță o rețetă mai de succes decât „omul perfect la locul nepotrivit”.

Serviciile de orientare și consiliere profesională, extrem de importante mai ales la început de carieră se adresează atât părinților și adolescenților pe care îi însoțesc, cât și adulților interesați de perfecționare, schimbare, autodepășire, succes.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shopping Cart
Scroll to Top