În această perioadă cuplurile sunt puse la încercare. Au început deja să apară statistici care spun că rata divorțurilor a început să crească în urma instalării izolării la domiciliu:
Având în vedere acestea, m-am gândit că e important să luăm câteva măsuri de prevenție.
Dar să începem cu începutul: De ce este mai probabil să ne certăm dacă petrecem prea mult timp împreună? E ceva în neregulă cu noi, sau cu relația noastră? Nu neapărat.
Bineînțeles, există destule cazuri de cupluri disfuncționale care locuiesc împreună, care practică inclusiv violența domestică și pentru care problemele se accentuează fiindcă stau mai mult împreună, iar ele ar fi trebuit să se despartă demult, dar nu ajunseseră la limita de toleranță a partenerilor, așa că fac asta acum.
Dar să vorbim acum despre cuplurile funcționale de obicei, fiindcă și ele sunt puse la încercare în această perioadă. De ce? Fiindcă e absolut normal să nu fie confortabil să petreci prea mult timp cu o anumită persoană.
Observă cum nici cu tine însuți/ însăți nu petreci prea mult timp – foarte des cauți ceva de făcut care să te distragă: telefon, laptop, cărți, diverse activități care îți concentrează atenția și atunci de ce ar fi în regulă să petreci prea mult timp cu altcineva?
În acest context, ne-am gândit la câteva idei pentru voi:
- Amenajați-vă fiecare LOCUL PERSONAL – chiar dacă locuiți într-o garsonieră cu bucătăria deschisă tot puteți să vă găsiți fiecare colțișorul lui și doar al lui, cu atât mai mult dacă aveți mai multe camere. E important să aveți unde merge să vă retrageți și să nu vă deranjeze nimeni.
- PROGRAMAȚI-VĂ ÎNTÂLNIRI – exact așa cum făceați și când nu locuiați împreună sau mergeați la serviciu zilnic și petreceați dimineața și seara un anumit timp împreună, sau ieșeați în oraș. Puteți oricând organiza un date acasă: o masă ca la restaurant, picnic ca în parc, un film ca la cineva, sport ca la sală sau relaxare ca la spa
- Asigurați-vă că aveți și TIMP PENTRU VOI înșivă – în care să faceți absolut ce vreți voi: jucați-vă, citiți, relaxați-vă, gătiți sau stați pur și simplu. E important să ne reîntoarcem la noi înșine din când în când, să mai stăm pe gânduri, să procesăm ce se întâmplă – așa rămânem în contact cu emoțiile, nevoile noastre, ne vin idei și putem face planuri.
- NU VĂ DESCĂRCAȚI PREA DES EMOȚIILE PE PARTENER. Nu e rolul lui să vă asculte zilnic fricile, furiile, să vă audă cum vă plângeți – dacă simțiți că aveți emoții puternice și foarte dese căutați ajutorul unui psiholog sau metode alternative de descărcare a lor, online: puteți începe să faceți artă sau sport. Altfel, dacă îl puneți în poziția de paratrăznet s-ar putea să nu se simtă deloc confortabil, să se sature, să se simtă epuizat, sau să ajungeți la conflicte fiindcă nu este disponibil să vă asculte. Aici găsești despre emoțiile negative în cuplu.
- FIȚI CÂT MAI INDEPENDENȚI. Majoritatea problemelor care apar în izolare vin din faptul că avem mai multe nevoi emoționale sau fizice decât de obicei și încercăm să ne folosim de partener pentru a le satisface, iar asta, în mod evident, nu are cum să îi facă bine pe termen lung. Diversificați-vă cât mai mult activitățile și sursele de plăcere sau împlinire personală – stați de vorbă cu prieteni, creați ceva, învățați lucruri noi, etc.
Succes.
Pentru consiliere online, poți suna la:
0745104373 – Luminița Codrescu
0727 235 888 – Georgiana Codrescu