Amy și tragismul decăderii

O voce puternică și profundă, o personalitate rebelă, un context de familie destrămată. Iată datele care construiesc  ecuația din care Amy Winehouse emerge ca artistă de valoarea platinii și în același timp ca o ființă umană profund nefericită, dependentă de alcool, droguri, sex.

I’m my own man so when will you learn
That you got a man but I got to burn
Don’t make no difference if I end up alone
I’d rather have myself a smoke my homegrown
It’s got me addicted, does more than any dick did

 

 

Amy se folosește de muzică pentru a-și striga în felul ei durerea, pentru a-și exhiba experiențele care o copleșesc și poate pentru a trage un semnal de alarmă celor care știu să audă, dar să și asculte.

Trauma prin care a trecut micuța Amy odată cu dezorganizarea familiei sale la numai 8 ani, și-a găsit expresia în muzica crudă, nefinisată, a cărei accente grave își găsesc rezonanța în inimile oricui.

Why do I wish I never played
Oh what a mess we made
And now the final frame
Love is a losing game

 

 

Modelul parental a fost unul deficitar, cel mai probabil un tipar de tată absent și mamă suprasolicitată. Amy învață de timpuriu că alcoolul și drogurile pot alina suferințele, dar știe că acestea sunt perfide și alinarea este doar temporară, pe când distrugerea asociată e de cursă lungă.

They tried to make me go to rehab but I said no, no, no
Yes I’ve been black but when I come back you’ll know know know
I ain’t got the time and if my daddy thinks I’m fine
He’s tried to make me go to rehab but I won’t go go go

 

 

În biografia sa nu sunt menționate abuzuri sau neglijență din partea părinților, dar efectele vizibile ale comportamentului ei te fac să te gândești la o traumă ascunsă pe care Amy încearcă să o prelucreze.

Semne ale autopedepsirii – tatuaje, tulburări de comportament alimentar, adicții, relații compromise – propria căsnicie eșuată în divorț, violență – toate acestea sunt semne ale suferinței interioare.

And life is like a pipe
And I’m a tiny penny rolling up the walls inside

 

 

Susținerea familei, prietenilor, fanilor, celor care o iubesc,  cunoscând-o sau doar auzind-o, ar trebui să o țină pe traiectoria pe care talentul său remarcabil a proiectat-o. Dar, ce pot face un milion de voci exterioare când vocile interioare sunt mult mai puternice și ele nu pot tăcea prea ușor, căci Amy spune că :„Eu fac parte din cei care cred că, dacă tu nu îți poți rezolva singur problemele, nimeni nu te poate ajuta.”

We only said good-bye with words
I died a hundred times

 

 

Dar ea nu știe că toată lumea ei e modelată de mintea ei speriată și tristă și ajutorul pe care i-l poate oferi o minte clară și plină de compasiune poate face diferența dintre salvare și neant.

Amy,  știm că you are not good, but, please, stay with us. Life worths living!

România are șansa de a o asculta pe  Amy Winehouse în concert pe 15 August 2011, la Stadionul „Iolanda Balaş” din Capitală.

Stire de ultima ora:  Concertul a fost anulat 🙁 – hm, trist!

Posesorii biletelor pentru concertul programat la Bucuresti isi pot recupera contravaloarea lor de la punctele de vanzare din reteaua Eventim de unde au achizitionat tichetele. In cazul biletelor cumparate online, contravaloarea lor poate fi recuperata contactand reteaua Eventim la adresa de mail contact@eventim.ro sau la numarul de telefon             021 250 10 08      . Perioada afectata rambursarii biletelor incepe de luni, 27 iunie, si dureaza pana pe 15 august, inclusiv.

Şi ştirea de ultimă oră pe care nu aş fi vrut să o scriu:  Sâmbătă, 23 iulie,  Amy Winehouse a murit pentru ultima dată.

Adio, Amy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shopping Cart
Scroll to Top