Casuta noastra, cuibusor de nebunii – Zugravitul, intre cromatoterapie si arta

Camera noastra reprezinta spatiul personal caruia ii atribuim rolul cel mai important in refacere, regenerare, refugiu, recuperare, relaxare.

Data fiind aceasta destinatie majoritara, ambientul camerei este deosebit de important, incepand cu cei (de obicei) 4 pereti si terminand cu fiecare element decorativ sau functional care ne inconjoara.

Desi exista case care intriga prin forma nonconformista, caracteristica esentiala a peretilor este culoarea. Culoarea zugravelii (sau nota dominanta de culoare in cazul tapetului) este de preferat sa fie in armonie cu culoarea celorlalte piese dominante: mobilierul, covorul, tapiteria, perdele, draperiile.

Putem armoniza culorile fie prin punerea reciproca in valoare a culorilor complementare: rosu – verde; portocaliu – albastru; galben – violet, fie prin utilizarea unei game de nuante ale culorii dominante.

In functie de punctul cardinal catre care este orientata camera (pozitia ferestrelor) si destinatia acesteia, putem utiliza culori diferite: mai deschise/calde catre camerele orientate catre nord, mai inchise/reci catre cele orientate catre sud (insorite).

In general, culorile reci (albastru, verde, indigo si combinatii ale lor) se folosesc pentru incaperile in care se desfasoara activitati intense, iar culorile calde (rosu, galben deschis, ocru, verde deschis), pentru locurile de odihna sau de luat masa.

Efectul estetic al culorilor se amplifica prin efectul terapeutic si influeaza subtil sistemul nervos.

Alegeti culorile descrise in functie de personalitate, predispozitie dominanta, activitate sau ca antidot impotriva unor stari neplacute, armonizati tonurile si petele de culoare pentru decorarea peretilor astfel incat beneficiile asupra organismului sa fie maxime.

 

Culoarea

Caracteristica emotionala si terapeutica

Recomandari

Galben Culoare optimista, invioratoare, predispune la comunicativitate. Prea intens poate da reactie maladiva, privita mult timp oboseste. Se recomanda in tonuri palide, mai ales in incaperile orientate catre nord
Portocaliu Sanatate si optimism. In suprafete mari este usor iritanta Pe suprafete mici, in special in camerele copiilor
Rosu Culoare dinamica, vie. Alunga durerile (in special migrenele), activeaza circulatia sanguina si secretia hormonului adrenalina In incaperi cu accente de inviorare
Roz Optimista, benefica impotriva insomniilor. Se utilizeaza in special in camera copiilor mici, agitati sau in perioada colicilor. Sunt indicate tonurile dulci, stinse.
Verde Odihnitoare, exprima liniste si siguranta.Stimuleaza functionarea sistemului imunitar si echilibreaza energia vitala. Verdele este culoarea cresterii, dezvoltarii si regenerarii. Energia si entuziasmul produs de verdele intens lupta impotriva depresiei, nuantele de kaki stimuleaza increderea in  sine. Indicata pe suprafete mari, in tonuri deschise de verzui
Albastru Predipune la calm, concentrare si linsite interioara. Diminueaza stresul, stabilizeaza tensiunea.Turcoazul (amestecul de albastru cu verde) echilibreaza cantitatea de lichide din corp, ajutand la eliminarea surplusului, de aceea se recomanda femeilor in special in perioada ciclului menstrual.  Indicata pe suprafete mari, in tonuri foarte deschise
Violet Grava si distanta Se foloseste pe suprafete mici
Ocru Calma si calda Se foloseste pe suprafete mari
Alb

Datorita capacitatii de reflectare a luminii este obositoare prin stralucirea ei

In suprafete si volume mici. Se recomanda la tavane, pentru a mari gradul de reflecatre a luminii
Gri Obositoare si pesimista Nu se recomanda decat in accente de culoare
Negru Obositoare, pesimista, distanta Nu se recomanda decat in cantitati foarte mici
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

Lăsați un comentariu