Cuplul modern si emotiile negative

cuplu fericit

Cuplul modern este supus la o serie de presiuni cu care cuplurile traditionale nu s-au confruntat poate, niciodata. Civilizatia in care traim este in continua schimbare si promoveaza un stil de relationare competitiv.

Rolurile traditionale in cuplu, acceptate si pastrate de la o generatie la alta, devenite stereotipuri gen: “barbatul aduce banii si femeia creste copiii si vede de casa” au devenit anacronice. Astazi femeia si barbatul formeaza cupluri in care rolurile sunt interschimbabile sau chiar refuza sa accepte un rol predefinit. Totul se negociaza.

Ceea ce altadata era lent sau static acum devine dinamic, expansiv, tehnologiile avanseaza mai repede decat le putem asimila, o cantitate enorma de informatie se revarsa peste noi din toate partile. Efectele asupra psihicului uman sunt vaste si de multe ori nefaste. Individul este provocat in acelasi timp sa gestioneze schimbarea, sa cuprinda din ce in ce mai multa informatie, sa faca din ce in ce mai multe lucruri, ceea ce produce inevitabil la efecte negative precum stres, anxietate, depresie, burn-out – epuizare rapida a resurselor energetice.

Toate acestea fiind premisele cu care trebuie sa ne descurcam, cum facem sa depistam semnele prevestitoare ale acestor afectiuni, cum le gestionam si mai ales, cum nu le lasam sa ne molipseasca viata de cuplu.

 

Stres

Daca suma provocarilor depaseste capacitatea noastra de a le rezolva, stresul pozitiv, cel care ne mobilizeaza resursele, se transforma in stres negativ. Problemele par ca ne coplesesc, nu mai putem face fata. Apar primele semne: insomnie, tensiune musculara continua, oboseala, tulburari de apetit, dereglarea greutatii – uneori in sensul slabirii, pentru ca sarim peste mese, alteori in sensul ingrasarii, ca urmare a mancatului compulsiv pe fond emotional. De cele mai multe ori stresul are legatura cu jobul sau cu evenimente traumatice din viata personala sau de familie.

 

Anxietate, atac de panica

Se instaleaza pe nesimtite, prin agravarea si cronicizarea stresului, sau dintr-o data, debutand cu un atac de panica. Simptomele sunt: neliniste, ingrijorare, teama permanenta fara un obiect precis, presentimentul ca urmeaza sa se intample un pericol caruia nu ii putem face fata. Atacul de panica are o componenta somatica spectaculoasa, manifestata prin palpitatii, senzatie de sufocare, tremuraturi, greata, ceea ce face ca persoana sa suspecteze o problema cardiaca si sa ajunga de urgenta la spital, unde i se pune diagnosticul adecvat.

 

Depresie

Boala secolului 21, depresia este o boala serioasa, ale carei semne sunt persistente mai mult timp (peste 2 saptamani) si includ, fara a se limita la: dispozitie trista, fara chef, lipsa de apetit, tulburari de somn (insomnie sau somnolenta), oboseala accentuata, lipsa de energie, ganduri negre, chiar suicidare.

 

Pana la a ajunge sa devina tulburari adevarate – caracterizate prin simptome de intensitate mare sau de lunga durata, evenimentele negative si emotiile aferente pot constitui adevarate provocari pentru viata de cuplu.

Cuplul este in aceeasi masura locul unde ne manifestam personalitatea la un nivel intim si profund si locul unde dorim sa ne simtim bine, iubiti, acceptati. Cum viata nu este formata numai din lucruri vesele si roz, avem parte de multe lucruri negative, de genul celor amintite mai sus, cu care ne confruntam zilnic. O parte din ele, inevitabil, raman nerezolvate pana la urmatoarea intalnire cu partenerul de cuplu. In acest caz, sunt posibile urmatoarele scenarii:

– avem tendinta sa ne plangem, doar ca sa fim ascultati, iar partenerul sa incerce sa ofere o solutie, dar sa fie depasit de situatie;

– vrem sa stam langa partener dar fara sa aducem in discutie ce ne supara, stam inchisi si tristi, iar partenerul observa si devine nelinistit el insusi, pentru ca nu stie ce se intampla sau crede ca el este motivul pentru care suntem afectati;

– ne descarcam afectele negative, fara sa ne gandim ca poate partenerul insusi este afectat in acel moment si astfel incarcatura emotionala negativa se multiplica;

 

In oricare din aceste situatii, relatia de cuplu insasi este afectata, cate putin, iar acest “putin” erodeaza prin acumulare sau repetitie, precum picatura chinezeasca. Un partener care resimte in mod repetat tensiune in cuplu va avea tendinta sa evite aceste situatii si de ce nu, sa caute in alta parte, poate, o persoana mai vesela, tonica, optimista.

 

Ca sa nu se ajunga aici, orice persoana care simte ca nu face fata factorilor stresori din mediu, este bine sa cunoasca un set de reguli simple.

– Sa isi cunoasca modurile prin care se poate detensiona, spre exemplu: exercitii de respiratie, exercitii de relaxare, activitati fizice sau diferite de activitatea predominanta

– Sa schimbe pentru un scurt timp mediul sau anturajul obisnuit

– Sa isi respecte partenerul si sa ii comunice deschis despre greutatile sale, dar cu mentionarea faptului ca simpla sa prezenta grijulie si iubitoare ii este de mare ajutor;

– Sa lamureasca partenerul ca nu el este sursa starilor negative (atunci cand asta este adevarat);

– Sa apeleze la un psiholog este o solutie foarte buna pentru cel afectat, pentru ca dezvoltarea personala, cunoasterea de sine si valorificarea resurselor personale pot rezolva multe dintre probleme;

– Daca chiar partenerul este o sursa de stres pentru cineva, o comunicare eficienta sau terapia de cuplu poate fi de mare ajutor.

In concluzie, ar trebui sa ne gandim mai mult atunci cand aducem in cuplu energii si emotii negative, distructive. Pentru ca ne iubim si ne respectam partenerul si relatia, si vrem sa pastram cuplul un loc mai bun, unde dorim sa revenim si sa ne incarcam bateriile cu energie pozitiva, este bine sa ne ingrijim in primul rand pe noi insine.


Psiholog Psihoterapeut

Luminita Codrescu

Programari: 0745 104 373

lumi.codrescu@yahoo.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Cuplul modern si emotiile negative”

  1. […] NU VĂ DESCĂRCAȚI PREA DES EMOȚIILE PE PARTENER. Nu e rolul lui să vă asculte zilnic fricile, furiile, să vă audă cum vă plângeți – dacă simțiți că aveți emoții puternice și foarte dese căutați ajutorul unui psiholog sau metode alternative de descărcare a lor, online: puteți începe să faceți artă sau sport. Altfel, dacă îl puneți în poziția de paratrăznet s-ar putea să nu se simtă deloc confortabil, să se sature, să se simtă epuizat, sau să ajungeți la conflicte fiindcă nu este disponibil să vă asculte. Aici găsești despre emoțiile negative în cuplu. […]

Lăsați un comentariu