În acest articol nu scrie ce să mâncăm – există destule site-uri de diete, ci câteva repere despre cum sâ mâncăm, astfel încât procesul natural de asimilare să se reechilibreze și greutatea programată genetic să nu scape de sub control.
Influențele mediului, ale ritmului și stilului de viață produc variații de greutate ce pot constitui o problemă dacă depășesc anumite limite. Ne este afectată atât sănătatea, cât și estetica și de multe ori, stima de sine.
Încercăm haotic diete peste diete, și de multe ori, singurul efect este o ameliorare temporară, urmată de o revenire și o deteriorare și mai accentuată a stării inițiale.
Absența unui plan pe termen lung, care să se transforme în stil de viață, conduce la acumularea de frustrări și resentimente împotriva propriei persoane și intrarea într-un cerc vicios nesfârșit.
Pentru ca o dietă să își îndeplinească rolul pozitiv iar efectele ei să fie benefice pe termen lung, următoarele reguli pot fi de folos.
- Selectați dieta care vi se potrivește cel mai bine. Alegeți în funcție de starea de sănătate, preferințe, vârstă, gen. Există diete personalizate după o varietate de criterii, sau puteți apela la un nutriționist, dacă acest lucru este posibil sau recomandat medical.
- Odată aleasă dieta, concentrați-vă pe aspectul ritualic al dietei. Considerați fiecare element individual, aliment sau poziție în momentele zilei și tratați-le ca pe ritualuri de îndeplinit strict.
Astfel, mintea va incerca sa se acomodeze cu aceste noi obiceiuri și eventual le va asimila ca automatisme. Dietele proiectate pe termen lung, cu etape de atac și ulterior de croazieră, au cea mai mare șansă sa dea roade, transformându-se adesea în stil sănătos de viață. - Alegeți calitatea în locul cantității. Preferați alimentele cu conținut nutrițional valoros , proaspete, ecologice. Preparați-le în condiții optime, dați atenție aspectului mâncărurilor și savurați fiecare îmbucătură.
- Acordați momentelor de hrănire timpul și liniștea similară cu cea oferită de mamă copilului care ați fost. Nu faceți alte activități în timp ce mâncați, fiți dedicați doar acestui moment, atât fizic cât și mental.
- Nu deturnați scopul originar al hranei, acela de a hrăni, de a furniza substanțele necesare creșterii, dezvoltării și menținerii în viață în parametri optimi. Este adevărat că hrana poate însemna implinirea unei plăceri, dar depășirea constantă a nevoii se traduce prin depășirea nivelului de hrană asimilată și implicit apariția obezității. Mâncați ca să trăiți, nu trăiți ca să mâncați.
De asemenea, evitați să folosiți mâncarea pentru efectele binecunoscute de compensare și antistres. În locul unei cutii cu alune sau a tabletei de ciocolată, folosite adesea în cazuri de blocaje emoționale, utilizați o baie caldă cu arome, o plimbare în parc sau o discuție cu un prieten sau terapeut. - Preferați porțiile mici și dese, în locul mesei unice agabaritice. Corpul nu va intra în starea de alertă și nu va începe procesul de acumulare de grăsimi, atât de greu reversibil.
- Concentrați-vă pe scopuri cât mai realiste, pentru ca mintea să aleagă lupta și nu fuga. În caz că doriți o schimbare dramatică, divizați efortul în etape mai mici și alocați timp și atenție pentru fiecare pas în parte, aplicând filozofia Kaizen de îmbunătățire continuă, zilnică, riguroasă.
- Nu uitați să faceți mișcare, practicați de câte ori aveți ocazia sporturile care vă plac, fiți optimiști, și ziua când oglinda va reflecta silueta la care astăzi doar visați va veni curând.
httpv://www.youtube.com/watch?v=RMWBLG4syRQ
… si ar mai fi ceva… sa ne folosim de o zicala, care spune asa: „dimineata, sa mananci singur (adica papa multa!), la pranz, sa mananci cu un prieten (adica sa imparti, eventual cu un catel…. ori realmente o pitza pe dindoua cu cineva drag… merge si un papanas pe dindoua…. dar neaparat cu cineva drag!)…. si seara, ei seara … masa sa o dai la un dusman!…. (dusmani…. cine o fi ala?… oricum…papa e otrava curata!)…. ”
RETETA SIGURA!…. SI MULT MERS PRIN PARC…
Altfel spus, nu va feriti sa fiti un pic grasutze…. grasutzele sunt vesele… gatesc bine, mananca fara sa numere boabele din fasole… nu sunt nemancate si cifute… si au rabdare sa isi asculte interlocutorul, sa il puna la inima… sa rada cu el… Comunica bine si sunt iubite… daca au fata rotunda, inspira incredere si liniste…. Nu va feriti sa fiti grasute… sa gatiti „cu poalele in brau”.. si sa va bucurati cand lumea va lauda… nu numarati caloriile… ca nu mai ai pic de bucurie… papa buna, gatita cu drag… e bucurie…”saru’ mana pentru masa, ca bucatareasa’i grasa” ha, ha, ha….