Don’t get fat!

În medicină se zice: primum non nocere. Adică, în primul rând, să nu faci rău (asta în caz că nu poţi face bine).

Aşa că m-am gândit la o altfel de recomandare, ca alternativă – mai uşoară –  la aceea de a slabi. Aceea de a nu te îngrăşa.

Pentru aceasta, poate câteva din opţiunile de mai jos vă vor fi de folos. Ele nu reprezintă o dietă propriu-zisă, ci mai curând un set de reguli de viaţă cu impact psihologic asupra nevoii, deseori supraevaluate, de a mânca.

 

  1. Mâncăm ca să trăim, nu trăim ca să mâncăm. Acesta ar însemna că preocuparea de a mânca ar trebui să fie pe locul doi sau mai jos în rutina zilnică. În primul rând, o viaţă activă, pe toate planurile, fizic şi mental, vă poate devia atenţia de la preocuparea, uneori obsesivă, alteori compensatoare emoţional, de a mânca.
  2. Omul primitiv pleca la vânătoare pentru a se hrăni. Consuma multă energie, (calorii) pentru aceasta. Asta făcea ca balanţa de consum energetic să fie relativ echilibrată. Pentru omul modern, singura vânătoare a rămas aceea de a „vâna” preţurile a mii de produse la supermarket. Şi de a cumpăra mereu în exces, din lipsa unei evaluări corecte a nevoilor.
    Pentru a corecta acest comportament, extindeţi „vânatoarea” la cele 3 mese zilnice. Nu acumulaţi alimente în frigider. Dacă este posibil, mergeţi la „alimentara” şi cumpăraţi strictul necesar pentru o singură masă. Dacă nu este posibil, extindeţi la minimum necesar. În acest fel, veţi face mereu măcar un minim de mişcare, deci consum caloric.
  3. Nu mergeţi la cumpărături când vă este foame, veţi fi tentat să cumpăraţi mai mult. Foamea ascute simţurile, iar comercianţii ştiu cum să vă tenteze. Mergeţi după ce aţi mâncat, ca să cumpăraţi pentru următoarea masă, în acest fel veţi fi imuni la tentaţii şi vă veţi face şi siesta.
  4. În lipsa armelor de vânătoare, faceţi din lista de cumpărături arma dumneavoastră redutabilă. Lista să conţină un şir chibzuit de elemente (aprox 40-45% cereale, pâine, orez şi paste, 20-25% legume şi vegetale, 15% fructe, 10-12% lapte şi derivate, 8-10% carne, peşte, ouă). Aceste procente sunt dispuse sub forma unei piramide alimentare, pentru a fi uşor de reprezentat şi de reţinut.
  5. Nu luaţi cardul la cumpărături, ci o sumă fixă şi mică de bani. Preferabil să lasaţi la casier unul sau două produse în caz că aţi depaşit suma, decât să cumpăraţi în plus. Cu timpul, veţi deveni experţi în satisfacerea nevoilor dumneavoastră.
  6. Nevoile de hrană ale omului sunt mai degrabă dispuse după schema: puţin şi des, (ca maimuţa) decât mult şi rar (ca şarpele). Ca urmare, când puneţi masa, folosiţi farfurii mici, sau boluri de supă de dimensiuni reduse. Volumul unei mese pentru un adult ar trebui sa fie de dimensiunea pumnului său drept.
  7. Faceţi-vă un obicei în a bea înainte de masă un ceai cald sau un pahar cu apă. Apetitul va suferi o diminuare, ceea ce este în avantajul dumneavoastră.
  8. Ridicaţi-vă de la masă înainte de a vă simţi sătul. Acesta este un îndemn des auzit. Dar cum să facem asta? Senzaţia de saţietate apare la aproximativ 20 de minute după ingerarea alimentelor, aşa că o bună metodă ar fi să mancăm încet. A mânca încet, a mesteca bine, a fi prezent cu toată fiinţa în acest proces de hrănire, nu este doar benefic pentru sănătate, dar dezvoltă conştiinţa de sine, responsabilitatea pentru faptele noastre, recunoştinţa pentru că suntem în viaţă şi putem dispune de resurse pentru a ne simţi bine şi în formă.
  9. Fie că alegeţi să mancaţi singur, sau alături de familie sau prieteni, acasă, la servici sau la restaurant, nu uitaţi să împărţiţi din hrana voastră. Prietenii vă vor fi mai apropiaţi, familia vă va respecta mai mult, animalele de companie vă vor adora, sau pur şi simplu, stomacul vă va fi recunoscător ca îi veţi fi uşurat sarcina.
  10. Şi nu în ultimul rând, mulţumiţi cui credeţi că a făcut posibilă această masă, chiar dacă ar fi să vă spuneţi vouă înşivă „Mulţumesc”.

 

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shopping Cart
Scroll to Top