Invidia – 4 moduri in care lucreaza pentru tine

Simți uneori cum te umple invidia? Dupa ce vei citi articolul, vei afla că asta poate fi chiar un lucru bun!

Invidia este considerată unul din cele șapte păcate capitale. Cunoaștem cu toții forțele distructive pe care le poate dezlănțui.

Invidia este  „o emoție ostilă, care de multe ori determină comportamente agresive. Natura sa antagonistă este exemplificată prin numeroasele crime mediatizate și conflictele între grupuri, care îi sunt atribuite, precum și nenumărate povești  literare despre asasinate, crime și sabotaje provocate de ea. „(van de Ven și colab., 2011)

Dar psihologii au identificat două tipuri de invidie:

„Avem tendința de a simți invidie malițioasă pentru o altă persoană, dacă ne gândim că succesul său este nemeritat. Acesta este tipul care ne face să ne dorim să tragem de cealalta persoană ca să o aducem în jos o treaptă sau două. Cu toate acestea, atunci când simțim că succesul altuia este meritat, avem tendința de a simți o invidie benignă, care nu este distructivă, ci motivează.”

Invidia benignă este aceea  care vă ridică în sus, mai degrabă decât vă face să vă doriți să trageți o altă persoană în jos.

Cum poate fi utilă acest tip de invidie benignă ?

  1. Invidia benignă motivează

Invidia benignă poate motiva, atâta timp cât te compari cu persoana potrivita. În cazul în care aceasta este în același domeniu de activitate cu al tău, sau pe același palier social, atunci te poate împinge către realizări mai mari:

Personalitățile luate drept modele (eroi) produc  auto-îmbunătățire și inspirație atunci când succesul lor pare realizabil, și auto-depreciere, atunci când realizările lor par de neatins. (Lockwood & Kunda, 1997)

Ca atare, este foarte important să iti alegi cu foarte mare grijă modelele pe care doresti să le urmezi. Cu cat realizările lor sunt mai deosebite, (ex. Martin Luther King sau Albert Einstein), cu atât mai imposibil va fi sa le emulezi. In acest caz, invidia devine dureroasă, iar psihicul uman, pentru a scapa de durere, transformă invidia în admirație. Filosoful Kierkegaard spunea ca a-ți recunoaște admirația față de cineva, este un semn ca te recunoști infrânt.

Pentru a pastra puterea motivatoare a invidiei, este bine să fim invidioși pe oamenii care fac un pic mai bine decât noi și pe care de cele mai multe ori îi găsim în imediata noastră apropiere. Pentru motivare, invidia surclasează admirația.

 

  1. Invidia benignă te face să te simți bine

Invidia benigna este normală, majoritatea oamenilor se compară cu oameni care fac mai bine decât ei înșiși. Când vedem alte persoane că fac lucruri mai bine decât noi, sperăm să îi ajungem, și asta ne face sa ne simtim bine.

Iată ce spune Simon Latham în cartea sa  “The Science of Sin: The Psychology of the Seven Deadlies (and Why They Are So Good For You)

„… Comparația poate furniza informații cu privire la modul în care se execută o sarcină. Dacă aveți norocul să observați un interpret abil, priviți, învățați si astfel efectuați mai bine […] Invidia vă poate schimba asteptarile cu privire la ceea ce este posibil să realizați. Cu alte cuvinte, vă poate schimba  percepția despre probabilitatea de a avea succes. ”

  1. Invidia benignă te face mai creativ

Oamenii care fac lucrurile mai bine decât noi ne pot stimula să fim mai creativi. Într-un studiu despre  creativitate,

„… participantii au fost expuși la comparații care fie amenințau, fie amplificau auto-evaluările individuale și apoi aveau de executat o sarcină de performanță. Participanții expuși la comparatii amenințătoare s-au comportat mai bine în sarcină decât cei din grupul de control, în timp ce grupul celor expuși la comparații neamenințătoare, au efectuat sarcina mai puțin bine. „(Johnson & Stapel, 2007)

  1. Invidia benignă te face mai inteligent

În același mod în care vă poate face mai creativi, fiind invidioși vă poate face mai inteligenți. Blanton și colab. (1999) au constatat că elevii care s-au comparat cu alții, au avut tendinta de a avea realizări mai bune la școală.

În mod similar, aceste tipuri de comparații sociale ascendente pot face femeile să lucreze mai bine la matematică:

„… Performanța la testele de matematica administrate unor femei a fost mai bună, atunci când testul a fost administrat de un experimentator competent femeie (i.e., un model feminin).” (Marx & Roman, 2002)

 


 

Invidia îți poate schimba perspectiva

Este natural și benefic să ne comparăm ascendent cu oameni care fac un pic mai bine decât noi.

Dar pentru că întotdeauna va exista cineva care va avea mai mult succes decât noi, va fi mai bogat, mai arătos, sau mai inteligent, este vital felul cum gestionăm emoțiile pe care această comparație le generează.

În concluzie, ca mecanism de comparație și reglare socială, invidia reprezinta o puternică forță motivatoare, atâta timp cât nu devine distructivă, acel monstru verde, scăpat din cușcă.

invidia verde

resurse: http://www.spring.org.uk/2012/06/4-ways-benign-envy-is-good-for-you.php

Psiholog psihoterapeut

Luminita Codrescu

Programari: 0745 104 373

lumi.codrescu@yahoo.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 thoughts on “Invidia – 4 moduri in care lucreaza pentru tine”

  1. Da, putem descoperi resurse acolo unde ne asteptam mai putin. Si in timp ce unii se sperie de emotiile lor, asa zis "negative", acestea sunt pline de oportunitati mai putin evidente. Totusi, uneori este nevoie de ceva experienta in administrarea si canalizarea energiilor emotionale care au tendinta sa "isi faca de cap" pe taramurile subtile ale sufletului nostru… Adesea, abia cu inaintarea in varsta devenim astfel de administratori emotionali. 🙂 Frumos articolul!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shopping Cart
Scroll to Top