Numele unui film inspirat dintr-o poveste reală şi cu multe nominalizări la Oscar, Discursul regelui, m-a făcut să abordez în acest articol cea mai răspândită fobie, care afectează circa 75% din populaţie, surclasând fobia de moarte.
Teama de a vorbi in public, cunoscută şi sub numele de Glosofobie (Glossa din limba greacă, = limbă, şi Phobos, frică sau spaimă) este una dintre cele mai mari impedimente actuale pentru carieră şi interacţiune socială.
Această teamă poate fi învinsă, dar este nevoie de oarecare efort. Abilitatea oratorică nu este înnăscută şi frica de a vorbi este normală!. Cele mai multe persoane care sunt speriate de moarte de a vorbi, în general, tind să fie cele mai bune vorbitoare în public.
Cu siguranţă fiecare individ este diferit şi nu există un remediu universal în privinţa acestei fobii. Dar, conştientizând că fobia de a vorbi provine din frica de necunoscut, că nu sunteţi singur şi având o înţelegere clară a cauzelor care determină apariţia simptomelor, veţi realiza că este timpul să cuceriţi teama şi să vă sporiţi încrederea în sine, preluând controlul asupra fobiei. Cu o gândire corectă şi puţină pregatire, veţi fi capabil de a recanaliza frica în energie şi o prezentare foarte interesantă.
A vorbi în public poate fi privit ca “o conversaţie extinsă”.
Oricine este pus în această situaţie, resimte puţină teamă (trac). Fără această teamă este aproape garantat că veţi face o prezentare plictisitoare, deoarece substanţele chimice care aleargă prin corpul vostru şi determină inima să tropăie şi palmele să transpire, sunt aceleaşi care vă intensifică de asemenea conştiinţa şi vă clarifică gândirea. Trebuie doar să canalizaţi energia înspre discurs.
Reţineţi: cuvintele rostite sunt diferite de cuvintele scrise. În eseurile scrise faceţi apel la intelectul cititorilor, pe când într-un discurs veţi interacţiona cu sentimentele şi emoţiile persoanelor.
Începeţi pregătirea cu cel puţin o săptămână în avans. Colectaţi mai mult material decât intenţionaţi să utilizaţi. Din o sută de idei, le veţi folosi numai pe cele mai bune zece. Un mod de a dezvolta o siguranță interioară este de a şti mult mai mult decât puteţi folosi. Păstrați întotdeauna la îndemână rezervorul plin de informatii.
Organizaţi punctele importante şi ideile principale, rezervaţi o zi pentru finisat. Pe lângă informaţiile neutre emoţional, trebuie să brodaţi propriile dvs. idei, convingeri, nevoi, aspiraţii, punctele voastre de vedere proprii. Felul cum vă organizați va determina stilul dvs. personal.
Scrieţi discursul, apoi citiţi-l încet pentru a-l încadra în timp, fără a-l memora. Testaţi discursul pe membrii familiei dvs. sau prietenii dvs. şi solicitaţi punctele lor de vedere.
Păstraţi întotdeauna o mică agendă de buzunar şi notaţi ideile referitoare la subiect care vă vin în minte în diferite momente. Păstrarea focusului pe subiect va provoca mintea să îşi sporească puterea şi productivitatea.
Discursul trebuie să aibă o introducere, un cuprins şi concluzie.
Introducerea discursului depinde în mare măsură de natura conţinutului său. Prezentaţi-vă scurt, simplu şi la obiect, apoi prezentaţi tema discursului. Primele minute sunt hotărâtoare pentru captarea atenţiei audienţei, aşa că faceţi-le cât mai simple şi calde.
Cuprinsul discursului poate fi colorat cu naraţiuni, povestiri, umor, experienţe personale şi, dacă este necesar, cifre și statistici.
Concluzia a discursului este foarte importantă. Dacă primele impresii sunt cele mai izbitoare, ultimele impresii sunt adesea cele mai de durată. Primele cuvinte determină ce fel de audiere va avea discursul dvs. dar ultimele dvs. cuvinte pot decide modul în care va fi reamintit sau pus în practică de către public.
Dr. Daniel K. Hall-Flavin, psihiatru la Clinica Mayo are una dintre cele mai simple reţete pentru a vă descurca cu frica de a vorbi in public.
Aşa cum sugerează el, fobia poate fi depăşită şi următorii paşi pot ajuta:
- Cunoaşteţi subiectul dvs. în profunzime. Cu cât întelegeti mai bine despre ce vorbiți, cu atât mai puţin probabil veţi face o greşeală sau o veţi lua pe arătură. Şi dacă vă veţi pierde, veţi avea posibilitatea de a recupera rapid şi a reveni înapoi pe pistă.
- Cunoaşteţi publicul. Identificaţi în mod clar ceea ce el aşteaptă să înveţe de la dvs. Dacă vă aşteptaţi să fie puse întrebări, gândiţi-vă la ce s-ar putea referi şi pregatiţi dinainte câteva răspunsuri.
- Verificaţi de două ori configurarea camerei de prezentare. Dacă veţi fi prezentator asiguraţi-vă că sunteţi familiarizat cu luminile, sistemul de sunet, proiectorul, calculatorul şi orice alte tehnologii veţi folosi. Asiguraţi-vă că totul funcţionează corect.
- Relaxaţi-vă. Oricât de simplu ar suna, cunoaşterea unor tehnici simple de relaxare poate face o mare diferenţă. De exemplu, înainte de prezentarea dumneavoastră, respiraţi adânc şi rar de câtea ori. Închideţi ochii şi vizualizaţi o prezentare calmă şi de succes.
- Concentraţi-vă pe materialul dumneavoastră, nu pe public. Oamenii acordă atenţie în primul rând informaţiilor pe care le prezentaţi şi nu pe modul lor de prezentare. Sunt mari şanse ca nimeni să nu observe greşelile sau nervozitatea dvs.
- Aveţi încredere în audienţă. Cu câteva excepţii, publicul dvs. va fi în general de acord cu dvs. şi va dori ca prezentarea să meargă fără probleme. Chiar daca ei vă vor observa nervozitatea, nu vă vor judeca, pentru că adesea se vor pune în postura dvs şi ei ştiu că a vorbi în public este o provocare.
- Nu vă fie teamă de un moment de tăcere. Daca pierdeţi şirul ideilor sau începeţi să vă simţiţi nervos, poate vi se va părea că pauza de vorbire durează o eternitate, deşi în realitate pot fi doar câteva secunde. Nu vă îngrijoraţi, publicul nu va fi deranjat de o scurtă pauză în care fiecare va reflecta la cele discutate.
- Recunoaşteţi-vă succesul. Prezentarea sau interviul dvs. este posibil să nu fi fost perfect, dar sunt șanse ca dvs să fiţi mult mai critic cu dvs decât publicul. Acordaţi-vă o clipă de răgaz şi gândiţi-vă că tocmai aţi făcut un pas în plus pe drumul de a deveni un vorbitor încrezător.
- Obţineţi suport. Nu sunteţi singura persoană ce experimenatează frica de a vorbi în public. Există specialişti care vă pot ajuta să învăţaţi şi să practicaţi abilităţile necesare de a vă depăşi teama şi a deveni un vorbitor eficient şi încrezător.
- Nu evitaţi să vorbiţi în public. Aceasta nu înseamnă că trebuie să vă aventuraţi de la bun început într-o prezentare sau un discurs major, ci înseamnă că pentru a depăşi frica va trebui să o recunoaşteţi şi să luaţi măsuri deliberate şi treptate pentru dobândirea încredererii şi a competenţelor necesare. Dacă a evitaţi situaţiile de a vorbi şi abordarea celor cu care trebuie să interacţionaţi şi nu acţionaţi cu o atentă pregătire prealabilă, frica de a vorbi în public nu se va îmbunătăţi, dimpotrivă.
- Fiţi organizat. Planificaţi atent din timp informaţiile pe care doriţi să le prezentaţi, inclusiv materialele pe care le veţi utiliza. Cu cât veţi fi mai organizat, cu atât veţi fi mai puţin nervos.
- Utilizaţi materiale ajutătoare audio – video. Este util să folosiţi o schiţă a discursului pe un card de mici dimensiuni. De asemenea, utilizarea materialelor audio vizuale, cum ar fi slide-uri, flipchart şi prezentări video pot muta focusul atenţiei publicului de la persoana dvs. la prezentare.
- Exersaţi şi iar exersaţi. Exersaţi prezentarea de atâtea ori până vă simţiţi confortabil cu ea. Astfel scad şansele să uitaţi ceva sau să vă întrebaţi “oare ce urmează?”
- Exersaţi în faţa cunoscuţilor. Ţineţi prezentarea pentru câţiva oameni apropiaţi, cu care vă simţiţi confortabil. Cereţi-le un feedback real şi constructiv. Dacă este posibil ţineţi o prezentare în avanpremieră în aceeaşi locaţie unde va avea loc prezentarea finală.
Din experienţa luptei cu această fobie, paşii anteriori sunt practici şi îşi ating scopul.
În cazul în care frica este prea puternică, medicul de familie vă poate prescrie medicamente pe bază de beta-blocante, ce reduc intensitatea simptomelor fizice supărătoare, cum ar fi bătăile prea puternice de inimă.
Dacă toate eforturile personale eşuează, puteţi încerca să apelaţi la serviciile unui antrenor (coach) personal, sau să căutaţi un consilier care vă poate ghida spre o mai bună înţelegere a ceea ce simţiţi şi ajuta la ameliorarea şi/sau cucerirea anxietăţii cu care vă confruntaţi.
Resurse:
Un articol foarte interesant. Va felicit pentru abordaraea din acest punct de vedere.
Psihoterapeut Bacau