In urma vizionarii filmului “Terapie de cuplu”, mi s-a parut o idee buna sa demontez cateva mituri care circula in legatura cu acest proces.
Ce inseamna “terapia de cuplu”?
Mit: Multi cred ca este vorba de o vizita la psiholog, unde unul din parteneri il arata cu degetul pe “vinovat” si ii cere psihologului sa “il repare”. Fals.
Fiecare membru al relatiei are contributia sa la situatia inconfortabila la care s-a ajuns. De multe ori cel care “acuza” este “vinovat”, prin anumite comportamente neadaptative.
Mit: Cu cat aduc mai multe argumente ca celalalt a gresit, psihologul o sa imi dea “dreptate”. Fals.
Psihologul nu “imparte dreptatea”, el nu este un judecator. El schimba perspectivele fiecaruia pentru ca fiecare sa poata simti ce simte celalalt intr-o situatie data.
Mit: Intr-o sedinta in care spun totul se “rezolva”. Fals.
Psihoterapia este in general un proces de mai lunga durata, pentru ca scopul ei este de a modifica cognitii sau convingeri eronate, comportamente neadaptative repetitive, a instala altele benefice. Pentru toate astea este nevoie de timp, daruire, efort.
Mit: Dupa terapie o sa ne intelegem perfect. Fals.
De multe ori, terapia poate dezvalui discrepante profunde intre membrii cuplului, pe care ei nu le constientizau sau nu doreau sa le constientizeze. Aceasta se poate solda cu recunoasterea rupturii, renuntarea la beneficiile secundare, iesirea din zona de confort si adunarea energiilor pentru a face pasul catre schimbare. Despartirea poate fi uneori benefica unui cuplu disfunctional.
Mit: Nu pot sa ma dezvalui unui strain. Daca partenerul are o problema, sa mearga singur la terapie. Fals.
Terapia de cuplu aduce prin simpla comunicare mediata o imbunatatire a stilului de comunicare si rezolvare a conflictelor in cuplu. Confidentialitatea din cabinet este garantia ca “secretele” vor ramane acolo. Iar terapeutului nimic din ce este omenesc nu ii este strain. Ceea ce cuiva ii pare unic si special in viata lui, este posibil sa se intample multor oameni in diferite situatii, iar schimbul de experienta si constientizarea universalitatii trairilor umane este un factor catalizator al vindecarii.
Alin a vazut acest film si mi-a impartasit parerea lui despre o viata fericita in cuplu, asa cum o vede el. Pentru ca mi-a placut mult ce mi-a scris, cu permisiunea lui, va ofer “reteta” lui.
Care e secretul unei vieti reusite de cuplu? Ce se poate face pentru a evita monotonia, distantarea?
1. incearca sa fii mai putin egoist si gandeste-te si la nevoile celuilalt;
2. cuplul inseamna sa mergi impreuna pe acelasi drum, ajutandu-te unul pe altul;
3. actul sexual este foarte important in a lega cuplul, a-l face mai puternic; a vorbi deschis despre fanteziile fiecaruia, a explora sexualitatea, a incerca ceva nou cat de des posibil;
4. atingeri, atingeri, atingeri care denota afectiune, afectiune, afectiune;
5. vorbeste, vorbeste, vorbeste cu celalalt despre tot ce iti trece prin minte. Lucruri mici facute impreuna si bucuria de a fi impreuna si de a face…orice.
6. urmareste o tinta, propune-ti sa ajungi intr-o vacanta, la teatru, film, etc. E bine sa visezi impreuna.
7. rezerva spatiu si timp doar pentru cuplu, o izolare in doi din cand in cand. O zi doar pentru noi cum s-ar zice.
8. probabil ca lista ar putea continua insa pana la urma e vorba de reinventare, descoperire si re-descoperire. Munca de intretinere. Prevenire. Focul nu se poate auto-alimenta, trebuie intretinut, cateva lemne, ceva gaz pe foc, niste sare, zeama de coaja de portocala pentru mici stelute-scantei si pentru aroma. Ceva scortisoara. Carbuni poate. Diversitate in combustibil.
Calatorie placuta!
In filmul respectiv apar asemenea mituri?
Pe alocuri 🙂 nu as vrea sa divulg, sa nu stric surpriza 🙂
Inca ceva, referitor la fantezia barbatului din trailer 😀 sunt sanse sa se desparta daca e pusa in practica?
Daca da, atunci „Mit: Dupa terapie o sa ne intelegem perfect. Fals.” e la fel ca „Mit: Dupa fantezia pusa in practica o sa ne intelegem perfect. Fals.” nu?
Exprimarea fanteziilor este una, punerea in practica, alta 🙂 Exprimarea lor intareste increderea reciproca si libertatea de exprimare. A pune in practica o fantezie personala tine tot de „negocierea” si permisiunea in cuplu…
Atingeri, atingeri, atingeri care denota afectiune, afectiune, afectiune 🙂
Ador sa citesc despre relatii de cuplu, comunicare IN ARTICOLE, CARTI. Cartea care mi-a placut foarte mult este scrisa de John Gray, ,,Barbatii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus”. O carte practica, plina de umor. O recomand cu drag! Eu deja mi-am luat bilet ca conferinta lui John Gray din Bucuresti, imediat bce am aflat ca vine in Romania.
Este important ca oamenii sa stie la ce sa se astepte atunci cand incep o terapie de cuplu, pentru ca unii se pot astepta mai ales la acea judecata care sa zica cine are dreptate, dar un psiholog nu poate fi un judecator.