Ulcerul digestiv – boala stresului

ulcer

Stilul de viaţă agitat, în continuă mişcare, lipsa unui orar de masă regulat, alimentaţia nesănătoasă (junk food), fumatul, alcoolul, cafeaua, utilizate ca antistresori – în mod eronat, medicamentele antiinflamatorii luate în exces determină scăderea capacităţii organismului de a face faţă atacului bacteriei Helicobacter pylori şi poate declanşa un ulcer.

Simptomele care trag un semnal de alarmă sunt insesizabile la început. Uşoare arsuri în partea superioară a abdomenului, o uşoară aciditate, de obicei sunt puse pe seama condimentelor şi adesea ignorate.

Debutul durerilor, vărsăturilor, sau mai grav, pierderilor de sânge prin scaun poate determina persoana să meargă la medicul gastroenterolog unde diagnosticul poate fi pus cu precizie.

În afară de tratamentul medicamentos, se impune o dietă specifică de protecţie şi reconstruire a ţesutului lezat a stomacului. Ideal este să se renunţe total la alcool, tutun şi la tratamente cu antiinflamatoare nesteroidiene (cel mai cunoscut reprezentant fiind banala aspirină).

Pentru ca stomacul să fie menajat, mesele zilnice trebuie să fie reduse cantitativ şi luate la intervale mici de timp – 2 ore.

Alimentele trebuie să fie uşoare, neiritante, calmante, hrănitoare. Metodele de preparare vor fi: fierbere, coacere, abur, grătar. Prăjirea este exclusă.

Alimente permise: Cereale (pâine, paste, orez), legume (cartofi, morcovi, broccoli, dovlecei, fasole verde), carne slabă, preferabil pui, curcan, peşte, ouă, lactate slabe, suc de varză albă, ierburile aromate de sezon – mărar, pătrunjel, cimbru, mentă, fructe precum bananele, caisele, pepenele galben şi roşu, strugurii şi prunele. Sucul de varză crudă este considerat un medicament natural în această afecţiune.

 Alimente interzise/de evitat: Grăsimile în general, carnea şi peştele gras, produsele de patiserie, ciocolata, brânzeturile fermentate, smântâna, sosurile cu rântaş, citricele, roşiile, ardeii, legumele uscate (fasole, mazăre, etc), condimentele  iritante, cum sunt ceapa, usturoiul, ardeiul iute, piperul, muştarul, fructele crude oleaginoase (nuci, alune), băuturi (dulci) carbogazoase.

Sugestie de meniu:

1.         Ou fiert moale sau ochi românesc

Pâine prăjită unsă cu ulei de măsline (spray) şi şuncă slabă sau felie de „Miez de lapte”

Lapte degresat sau ceai (muşeţel, sunătoare, gălbenele, salcâm)

2.         Un măr copt sau o banană

3.         Supă de legume

Grătar din carne de curcan, de pui sau de peşte slab cu legume (cartofi, dovlecei, praz, broccoli) la abur

sau
Salată de piept de pui cu avocado

Compot de fructe

4.         Tartă cu fructe

5.         Orez basmati la abur cu roşii uscate şi inimi de pui

Şarlotă de casă

Calmul şi armonia în familie sau cuplu micşorează timpul de vindecare, odihna şi lipsa stimulilor afectivi negativi fiind cruciali pentru ca organismul să îşi pună în funcţiune programele genetice de refacere şi reechilibrare.

httpv://www.youtube.com/watch?v=fVgkL7cDUmU

 


Psiholog Psihoterapeut

Luminita Codrescu

Programari: 0745 104 373

lumi.codrescu@yahoo.com

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

Lăsați un comentariu